Aardgasvrij

 

<< Tom Verhoef is gebiedsregisseur en projectleider voor Aardgasvrij Zwanenveld en Lankforst (gedeeltelijk, zie hieronder) vanuit de gemeente. Samen met het projectteam, wat bestaat uit de gemeente, woningcorporaties, netbeheerder Liander, Bindkracht10 en de prins Mauritsschool, werkt hij met bewoners aan een wijkwarmteplan voor Zwanenveld en Lankforst. In het wijkwarmteplan komt te staan hoe Zwanenveld en Lankforst stap voor stap aardgasvrij kan worden maken. De gemeente helpt woningeigenaren waar dat kan. Te beginnen met energieadviezen per woningtype, en andere activiteiten rond energiebesparing.

In januari 2021 is bekend geworden dat winkelcentrum Dukenburg voorlopig niet meer mee doet. Hier gaat het meegenomen worden in de toekomstige nieuwbouw/renovatie plannen van het winkelcentrum.

Zwanenveld;

Tom Verhoef is projectleider

Telefoon: 06-2812 7510 mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor de gemeentelijke website aardgasvrij

Klik hier voor de gemeentelijke website aardgasvrij Zwanenveld

Klik hier voor de aanvraag gemeentelijke digitale nieuwsbrief

De eerstvolgende informatie middag is op:

Lankforst;

‘Ook Lankforst’

Zwanenveld is een van de eerste Nijmeegse wijken die de gemeente Nijmegen aardgasvrij wil maken, in 2035 zou het zover moeten te zijn. De gemeente, wijkbewoners, woningcorporaties Portaal, Talis, Woonwaarts en WoonGenoot en Liander werken samen aan een plan hiervoor. 

Nu is gebleken dat een deel van Lankforst hierin goed kan meeliften. Dat geldt voor de flats en maisonnettes in Lankforst in de straten 14, 31, 34 t/m 39, 43 t/m 46 en 53 t/m 56. 

Bewoners hebben daar eind 2020 informatie over ontvangen.

Klik hier en lees meer 

De gemeente Nijmegen geeft regelmatig een nieuwsbrief uit Klik hier voor het aanvraagformulier

Meijhorst;

Bericht aangepast oktober 2021

 

 

Isolatie is als een warme jas voor je huis. Het is comfortabel en zorgt ervoor dat je minder hoeft te verwarmen. Daardoor kunt je flink besparen op je energierekening. Wilt je zelf gaan isoleren?

Kijk de online informatieavond voor doe-het-zelvers terug. Hierin leer je hoe u als doe-het-zelver aan de slag kunt gaan met dakisolatie.

Meld je aan voor persoonlijk advies thuis. Een adviseur maakt dan een rondje door je huis, om na te gaan wat de bestee stappen zijn om aan de slag te gaan met doe-het-zelven en andere maatregelen. Het zou mooi zijn als je eerst de online informatieavond hebt bekeken. Ook wordt er een eigen bijdrage van 25 euro verwacht.

Klik hier voor de onlineinformatieavond

Meer weten? Ga dan naar een van de informatieavonden in de Thiemeloods aan de Leemptstraat 34. Op deze avonden staat doe-het-zelven in verschillende type woningen centraal.

Eerstvolgende bijeenkomsten zijn op:

  • Boven-/benedenwoningen: dinsdag 8 november van 20.00 tot 22.15 uur
  • Appartementen: dinsdag 13 december van 20.00 tot 22.15

Bericht oktober 2022

Er is een concept Wijkwarmteplan opgezet voor Zwanenveld en Lankforst–Noord om deze wijken aardgasvrij te maken. Klik hier voor volledige versie van het concept Wijkwarmteplan (pdf 3 MB).

Dit plan is als rapport ook fysiek ophalen op de locatie ‘Duurzaam wonen’ in winkelcentrum Dukenburg. 

Klik hier voor De samenvatting van het Wijkwarmteplan 

Een publieksversie ontvangt iedereen in de genoemde wijken in de brievenbus. Alle bewoners van genoemde wijken zijn uitgenodigd om vóór 10 juni 2022 te reageren op het concept Wijkwarmteplan. De reacties worden verwerkt in de eindversie. Daarna zullen het college van Burgemeester en Wethouders en vervolgens de gemeenteraad het plan vaststellen.

Op deze manier kunt u reageren:

  • Kom langs bij de locatie ‘Duurzaam wonen’ in winkelcentrum Dukenburg en vertel ons wat u ervan vindt. Bekijk de actuele openingstijden.
  • Geef uw reactie telefonisch door aan Tom Verhoef op nummer 06 – 2812 7510.
  • Stuur een e-mail met uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om deel te nemen aan een wijkbijeenkomst over het Wijkwarmteplan

De bijeenkomsten (aanmelden vooraf nodig) zijn op:

17 mei om 19.30 uur online

18 mei om 19.30 uur bijeenkomst in de wijk

2 juni om 19.30 uur bijeenkomst in de wijk

Waarom een wijkwarmteplan?

Sinds 2018 werken we met bewoners toe naar een aardgasvrij Zwanenveld en Lankforst-Noord in 2035. Net zoals in Bottendaal en Hengstdal stellen we met bewoners een Wijkwarmteplan (WWP) op.

In dat plan staat welke alternatieven voor aardgas mogelijk zijn. Ook staat erin welke stappen zijn gezet en hoe we vanaf nu verder werken richting een aardgasvrije wijk in de toekomst. Wat vindt u van het plan dat er nu ligt? We horen het graag van u. Waar u het plan kunt vinden en hoe u erop kunt reageren, leest u verderop.

Warmtenet?

Dit jaar is de geplande aanbesteding voor de aanleg van een collectief warmtenet voor Zwanenveld en Lankforst-Noord niet doorgegaan. Dat is besloten omdat dat de betaalbaarheid niet gegarandeerd kon worden en de (toekomstige) wetgeving niet is aangepast zoals we verwachtten. Daarom is het nu niet mogelijk om een warmtenet voor meerdere inwoners tegelijk te laten aanleggen.

Aardgasvrij

Toch gaan we verder. We hebben er vertrouwen in dat we de komende jaren kunnen blijven toewerken naar een betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en regelbaar alternatief voor aardgas. Hoe en welke stappen daarvoor genomen moeten worden, staat op dit moment nog niet vast.

Hoe nu verder?

Het college heeft de raad op 24 juni 2021 met een brief verzocht om de aanbestedingsprocedure voor een warmtenet naar Zwanenveld, Lankforst-Noord en in latere instantie andere delen van Dukenburg nu niet door te zetten.

Geplande aanbestedingsprocedure.

Nijmegen heeft een plan gemaakt om samen met de woningcorporaties in Dukenburg uit te zoeken welk warmtebedrijf tegen welke prijs, wanneer, een betaalbaar en duurzaam warmtenet voor Zwanenveld en noordelijk Lankforst (en in een later stadium voor heel Dukenburg) zou kúnnen aanleggen. Als Nijmegen liepen we met dit plan vooruit op de verwachte nieuwe Warmtewet (Wet Collectieve Warmtevoorziening). Deels hing dit plan af van de komst van deze nieuwe wet. Het college heeft de inkoopstrategie voor een warmtenet voor Dukenburg aangeboden aan de raad. Woensdag 30 juni 2021 is de gespreksronde hierover gepland. 

VNG steunt de nieuwe warmtewet op punten niet.

Nu werd echter bekend dat de nieuwe Warmtewet op belangrijke punten unaniem niet wordt ondersteund door onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waaronder Nijmegen. De wet moet nog op veel punten aangepast worden om wel steun te krijgen. De verwachting is dat dit leidt tot vertraging van de komst van de nieuwe Warmtewet.

Betaalbaarheid onder druk.