Nieuwe energie

Koning winter regeerde over Nederland, meerdere vorstdagen achter elkaar, sneeuwjacht en oostenwind. Deze winterweek was dé testcase voor de 100% gasvrij huizen in Meijhorst van woningcorporatie Portaal. Van voorjaar 2018 tot de zomer van 2019 is er een technisch hoogstandje verricht. De huizen zijn ingepakt als zijn het thermosflessen om ze vervolgens te verwarmen met een warmtepomp. Nul-op-de-meter, geen hogere kosten. Eind 2020 bezochten we veel bewoners (klik hier) en we kregen veel positieve reacties. Grootste minpunt was de warmte in de zomer die, eenmaal in huis niet weg te krijgen was.

Februari 2021 kwam er ineens een stroom van berichten op sociale media waar direct de politiek in dook. Kon het systeem dan toch die vorstdagen niet aan? Een snelle informatieronde op woensdag 10 februari, bij ons bekende adressen was echter positief, iedereen die wij bereikten zat er warmpjes bij.

Test locatie in Uithoorn

Je hoort het van meerdere kanten: “Waterstof is de toekomst, daarom zouden ook nieuwe huizen een gasaansluiting moeten krijgen". Anderen verwijten overheden van kokervisie door nu gas helemaal uit te bannen en nieuwe woningen niet meer aan te sluiten op het gasnet. Hierdoor dreigen bewoners overgelaten te worden aan monopolisten die warmtenetten beheren zoals momenteel speelt in Nijmegen Noord.

All-Electric, het andere alternatief zal veel dure aanpassingen aan de woningen betekenen. Veel huiseigenaren zullen dit niet op kunnen brengen. Er schuilen dus andere kanten aan de huidige politieke keuze, let wel niet die milieu keuze! We zullen van de fossiele brandstoffen af moeten, stoppen met het opstoken van onze aarde.

Toch gas? Ja, maar dan ander gas. Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel, ook koken met waterstof is technisch mogelijk.

In september 2020 voerde netbeheerder Stedin een test uit in veertien sloopwoningen in Uithoorn. In deze huizen werden de aardgasleidingen aangepast en werden waterstof cv-ketels geplaatst. De test duurde twee weken en leerde dat de woningen goed te verwarmen waren met waterstof. Stedin werkte bij de test samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voerde werkzaamheden uit en Nefit Bosch en Remeha leverden de waterstof cv-ketels.  

“De eerste conclusie is dat we naast de theorie nu ook in de praktijk hebben aangetoond dat bestaande (aard)gasleidingen naar waterstof omgebouwd kunnen worden”, meldt projectleider Frank van Alphen van Stedin. “De tweede conclusie is dat we met deze ombouw hebben ervaren dat de aanpassingen aan het bestaande gasnet minimaal tot geen waren.” Bron en foto’s: Waterstof Magazine Klik hier voor het artikel

 

In het NOS journaal van 28 december 2020 was het volgende item te zien: ‘Noordelijke provincies willen dat waterstof banenmotor in regio wordt’. Klik hier voor het artikel op de NOS website

Bericht december 2020

 

 Energietransitie (overgang naar nieuwe energie) gaat niet zomaar. Dat blijkt voortdurend uit gesprekken met bewoners, politiek en instanties. Zwanenveld staat gepland - na een deel van Meijhorst - als de volgende wijk die van het gas afgaat. Er wordt onderzocht of Zwanenveld wordt aangesloten op het warmtenet. Energietransitie wordt ook voor Dukenburg belangrijk. Maar hoe pakt het uit in de praktijk? Een gesprek hierover met Jean-Paul Broeren, die naast zijn werk in de gemeenteraad de Stadspartij Nijmegen als technicus/meewerkend voorman dagelijks te maken heeft met energiebesparing en nieuwe energie.

Zonder handjes gaat het niet

15 juni 2018, eerste huis 'ingepakt'.

Vanaf het voorjaar 2018 tot de zomer van 2019 zijn de 132 woningen van woningcorporatie Portaal (25e tot en met de 29e straat Meijhorst) gerenoveerd. Deze woningen zijn nu compleet ‘van het gas af’. Met nieuwe gevels voor de bestaande en een extra dak vol met zonnepanelen kregen ze een heel hoge isolatiewaarde. Een warmtepomp regelt ‘het klimaat’ in de woningen. Hierdoor moesten bewoners wel hun levensstijl aanpassen. Dat laatste is nog steeds gaande. Zo bleken slaapkamerramen de hele dag open staan op een frisse herfstdag. Ondanks alle voorlichting dat dit niet de juiste manier van luchten is.

Behaaglijk

De redactie heeft steekproefsgewijs in elke straat mensen benaderd. Bij sommigen mochten we zelfs binnen komen.

De gemeenteraad van Den Helder heeft (30 juni 2020) de stekker getrokken uit plannen voor een warmtenet in Den Helder. Wat de raad betreft stappen huishoudens op termijn over van aardgas op waterstof.

De gemeente Den Helder gaat het onderzoek naar stadsverwarming beëindigen. De gemeenteraad heeft deze week laten weten geen vertrouwen te hebben in het op deze manier van verwarmen van woningen. Een overstap van aardgas naar waterstof is een eenvoudiger stap. De infrastructuur om waterstof naar woningen te pompen ligt al -in de vorm van een aardgasleiding- onder de grond.

Door het raadsbesluit komt er een einde aan het onderzoek naar een warmtenet. Hierbij wordt op een centrale plaats in de gemeente warmte opgewekt en via een goed geïsoleerd buizenstelsel naar woningen en bedrijven getransporteerd. Voor een warmtenet moet Den Helder een compleet nieuwe en kostbare infrastructuur aanleggen.